
Sladkosti nás provázejí od dětství – těžko se jim odolává a jsou obrovským pokušením pro každého bez rozdílu věku. Jíst sladkosti však není nerozumné – obsahují četné sacharidy. Stojí za to vědět, že tyto cukry jsou pro naše tělo nezbytné k vytváření energie. Vyplatí se vybrat sladkosti, které vám umožní doplnit cenné sacharidy, ale nezpůsobí náhlý nárůst tělesné hmotnosti.
Jaké produkty bychom si měli vybrat? V první řadě se vyplatí sáhnout po zelenině a ovoci. Tyto produkty obsahují jednoduché cukry, které se rychle rozkládají a přeměňují na energii. Sladkosti si umíme vytvořit sami na základě produktů, které máme doma – stačí jen trocha kreativity!
Špaldové cukroví s přídavkem sušeného ovoce, koláče na bázi zdravé, celozrnné mouky s přídavkem medu – to jsou jen některé z návrhů, které lze nalézt v oblíbených kuchařkách pro lidi, kteří chtějí být „fit“. Vyplatí se také vybrat sladkosti, jako je sušené ovoce: datle, meruňky, brusinky.
Domácí sladkosti – zdravé a chutné!
Téměř každý z nás má rád sladké. Jsme však odsouzeni k produktům nabízeným v obchodech? Produkty tam nabízené obsahují mnoho nežádoucích složek: zvýrazňovače, barviva, umělé látky. Existuje cesta ven pro gurmány? Zajímavým řešením může být příprava vlastního cukroví na bázi zdravých a výživných produktů.
Z nich stojí za zmínku špaldová mouka, med, džem a džemy, ořechy, sušené ovoce – meruňky, brusinky, švestky. Pozornost si zaslouží především sušené ovoce – obsahuje hodně vlákniny a minerálních solí, které příznivě působí na naše tělo a metabolismus. Domácí pečivo má také výrazně méně kalorií než klasické sladkosti.
Pro zpestření domácího pečení se vyplatí použít přírodní, čerstvé ovoce – obsahují hodně přírodního cukru, který jistě uspokojí žízeň těla po této složce. Zajímavým řešením může být vytvoření přírodních rostlinných sirupů a medů – vyrábí se na bázi hnědého cukru.
Rychlé občerstvení může být zdravé!
Mnoho lidí se brání přechodu na zdravou stravu kvůli lásce k rychlému občerstvení – hamburgery, cheeseburgery, hranolky, párky v rohlíku. Bez nich se to těžko obejde, že? Ale nejlepší na tom je, že to vůbec nemusíte dělat. Pro zdravé produkty správně doma připravené se stačí vzdát stánků s rychlým občerstvením, kde ze všeho kape tuk.
Příprava domácího „fast foodu“ by měla začít sběrem čerstvých a zdravých produktů. Vybírejme biozeleninu – pokud nemáme vlastní pozemek, zkusme nakupovat v bazarech. Nejlepší je také domácí chléb a když už z obchodu, tak ať jsou celozrnné, sezamové, špaldové atd. rohlíky.
Nekupujte také hotové hamburgerové řízky – libové hovězí je lepší si umlít sami a orestovat na pánvi bez tuku. Naopak k párkům v rohlíku vybírejme uzeniny z „vyššího regálu“ – telecí, šunka atd. Samozřejmě nelze zapomenout ani na omáčky – na internetu najdete spoustu receptů na zdravé a lahodné omáčky, například na bázi přírodních jogurtů.