Co dostaneme v obchodě s doplňky?

Možná jsme nikdy nenavštívili žádné obchody s doplňky pro sportovce a nevíme, proč bychom tam mohli chodit, když jsme konečně začali trénovat. Jaký sortiment nám nabízejí?

Podpora stravy – Doplňky stravy jsou určeny k doplnění stravy. Proto najdeme spoustu živin, které budou obsahovat složky potřebné k budování svalové hmoty. Jde například o oblíbené gainery, které jsou kombinací sacharidů a bílkovin. Dalším typem produktů jsou doplňky výhradně proteinové, sacharidové nebo obsahující specifické aminokyseliny. Nahradí jídla, aby svalová tkáň neztrácela na objemu.

Přípravky na speciální úkoly – Prodejna s doplňky nám nabídne i produkty, které nám mají pomoci shodit zbytečné kilogramy, zpevnit klouby a kosti nebo napomáhat koncentraci při tréninku. Každý z těchto produktů by měl mít popsané složení, abychom věděli, jaké látky naše tělo dostane. Informace o složkách použitých v doplňku by si měli přečíst i alergici.

Co jsou doplňky ZMA

Přípravky ZMA jsou kombinací nesteroidních složek, jako je zinek, cheláty hořčíku a vitamín B6 ve vhodných poměrech. Jsou určeny především pro lidi, kteří provozují silové sporty, např. kulturistiku nebo fitness.

Doplňky stravy ZMA zvyšují produkci testosteronu a růstového hormonu IGF-1 v těle. Dělají tělo efektivnější a odolnější při intenzivním tréninku, podporují stavbu čisté svalové tkáně, zvyšují rychlost potréninkové regenerace a také podporují antikatabolické procesy, čímž účinně zabraňují rozpadu svalů. Užívání ZMA zajišťuje hluboký, zdravý spánek, což je velmi důležité, protože vyvážená doba fyzické námahy a odpočinku má významný vliv na stav těla a efektivitu tréninkové dráhy.

Přípravky ZMA by měly být dávkovány podle doporučení výrobce s vhodnými přestávkami v suplementaci. Nedodržení pravidel při jejich užívání může způsobit nepříjemné vedlejší účinky, např. nevolnost, kožní problémy (akné), nechutenství a problémy s fungováním oběhového a nervového systému.

Chrom v suplementaci při hubnutí

Chrom je mikroživina, která je nezbytná pro život. Přirozeně se vyskytuje v kukuřici, vařeném hovězím mase, jablkách, krupičkách, cereáliích a hrubozrnném pečivu, nejvíce chromu však obsahují pekařské droždí.

Doplňky s chromem se často používají při hubnoucích kúrách, protože má vlastnosti, které urychlují metabolismus a snižují hromadění tuku v těle. Chrom kontroluje hladinu cukru v krvi tím, že ji udržuje konstantní, čímž potlačuje chutě na sladké. Kromě toho reguluje sekreci inzulínu, což zvyšuje množství glukózy, zvyšuje syntézu glykogenu, což je při cvičení velmi důležité.

Navíc suplementace chromem:

  • podporuje metabolismus bílkovin,
  • snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu,
  • zvyšuje hladinu HDL neboli „dobrého“ cholesterolu,
  • snižuje hladinu stresu,
  • snižuje únavu.